Yavru Köpekler Nasıl Beslenmelidir?

20-12-2022 13:21
Yavru Köpekler Nasıl Beslenmelidir?

Ailenize yeni birisi katıldığında ve bu bir yavru köpek olduğunda başta beslenmeleri olmak üzere birçok konuda dikkat etmeniz gereken nokta bulunur. Bu noktalar konusunda hassas davranmanız yavrunuzun kaliteli ve sağlıklı bir hayat yaşamasını sağlayacaktır.

Öncelikle evinize yeni gelen sevimli yavru için 2 temiz kap bulundurmanız gerekir. Bu kaplardan biri mama için gerekli olurken diğeri ise su için olmaktadır. Kapların her zaman temiz olmasına özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Beslenme konusunda üzerinde durmanız gereken bir diğer nokta ise yavru dostunuzun beslenme saatlerini sizin yemek saatlerinizden sonrasına ayarlamanız gerekir. Bu sayede daha yavruluk döneminden itibaren patronun kim olduğunun anlamasını sağlar.


Yavru köpeklerin Büyüme Dönemleri

Yavru köpeklerin büyümeleri ırklarına ve cinslerine göre değişiklik göstermekle birlikte her yavru köpeğin 2 ana büyüme aşaması bulunmaktadır.

Yavru köpekler ilk 6 aylarında çok hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu süreçte iskelet sistemi güçlenmekle birlikte hızlı kilo alımı da söz konusu olmaktadır. Diğer bir yandan sindirim sistemleri tam olarak gelişmemiştir. Bu sebeple de katı gıda geçişi yavaş olmaktadır. Sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmesi ise yetişkinlik dönemlerinde olmaktadır.

Yavru köpeğinizin bu sürecinde öncelikle anne sütünün önemi büyüktür. Ancak anne sütüne ulaşamayan yavru köpeklerin beslenmesinde formül sütlerden yardım alınması gerekir. Formül sütlerin nasıl hazırlanması gerektiği ve porsiyonların ne kadar verilmesi gerektiği hakkında veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gerekir.

Anne sütünün kesilmesinden sonra yavruların katı gıdaya geçiş süreçleri insanlarda olduğu gibi yavaş işlemektedir. Bu aşamada dostunuzun damak zevkine en uygun olan mamayı bulmak için biraz zaman harcamanız gerekecektir. Diğer bir yandan sindirim sistemleri tam olarak gelişmediği için kolay sindirilebilir yavru mamalarının tercih edilebilir olması gerekir. Yavru köpek mamaları aynı zamanda dostunuzun ihtiyacı olan besinleri de sağlayacaktır.

Yavru köpeklerin büyümelerinde ikinci aşama ise köpeğin cinsine ve ırkına bağlı olarak değişmektedir. Bu dönem 6 ay ile 15 ay arasında değişiklik göstermektedir. Bu süreçte yavru köpeklerin kalıcı dişleri çıkarken aynı zamanda iskelet ve kas sistemleri de tamamlanmış olur.

Bu dönemde bulunan köpeklerin beslenmelerinde de yine yavru köpek mamasının kullanılması gerekir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.