Köpekler Neyle Beslenir?

20-12-2022 13:24
Köpekler Neyle Beslenir?

Hayatınıza bir köpek almak istediğiniz öncelikle köpeğinizi nasıl besleyeceğiniz konusu üzerinde düşünmeniz gerekir. Çünkü köpekler bir bebek kadar bakım ister. Bunun yanında her köpeğin beslenme ihtiyaçları da farklılık göstermektedir. Ancak tüm köpeklerin temel gıda maddeleri yağlar, karbonhidratlar ve elbette ki hayvansal proteinlerdir.

Köpeğinizin beslenme düzenini yavruluk döneminde oturtmanız ve daha sonrasında da bu düzene devam etmeniz gerekir. Ancak dostunuz büyürken değişen ihtiyaçlarını da göz önüne almanız gerekir.


Köpek Beslenmesinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ailenize katılan yeni dostunuzun beslenmesinde öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta laktoz ya da çiğ nişasta alımı olmaktadır. Her iki besin maddesi de dostunuzun sağlığına zarar vermektedir. Bu sebeple bu besin maddelerinin beslenmelerinden çıkarılması gerekir.

Bunun yanında dostunuzun beslenmesinde özellikle üzerinde durmanız gereken bir diğer önemli nokta su tüketimi olmaktadır. Dostunuzun sürekli olarak katı gıdalar tüketmesi su ihtiyacını artıracaktır. Bu sebeple de tükettikleri katı gıda miktarı kadar su tüketmelerine dikkat etmeniz gerekir.

Örneğin 10 kilo olan bir köpeğin gün içerisinde tüketmesi gereken su miktarı yarım litre olmaktadır. Ancak köpeğinizi konserve mama ile besliyor iseniz o zaman konserve mamalarının yüksek su içeriğinden dolayı daha az suya ihtiyaç duyacaktır. Bunun yanında bazı dönemlerde köpeklerin su ihtiyaçları artmaktadır. Örneğin sıcak günlerde ya da yoğun bir egzersiz sonrasında daha fazla su ihtiyaçları olacaktır. Bu sebeple köpeğiniz için en uygun miktarın belirlenmesinde veteriner hekiminizden yardım almanız gerekir.

Köpeklerin beslenmesinde önemli olan bir diğer konu da porsiyonları olmaktadır. Köpekler özellikle lezzetli buldukları şeyleri yerken kendilerini durduramazlar. Bu durum da obezite riski ile karşı karşıya kalırlar ki bu durum sağlıklarını olumsuz olarak etkiler. Bunun için de köpeğinizin ırkına, yaşına, kilosuna ve cinsine en uygun olan porsiyonları belirlemeniz gerekir. Bunun için veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz. Genel kural ise yetişkin bir köpeğin toplam biokütlesinin yüzde 1,5 ile 12 katı besin alması gerekmektedir.

Köpeğinizin hasta olduğu zamanlarda ise hem besin hem de su ihtiyaçları farklı olacaktır. Bu sebeple özellikle bu dönemlerinde veteriner hekimlerin uygun gördüğü diyet listesinin uygulanması gerekir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.