Köpek Gençlik Hastalığı ve Tedavi süreci

20-07-2019 22:33
Köpek Gençlik Hastalığı ve Tedavi süreci

Köpek Gençlik Hastalığı ve Tedavi Süreci

Günümüz de Yoğun bir şekilde görülen bu hastalık Köpeklere özgü,sonu ölümle bitme olasılığı yüksek olan,bulaşıcı ve viral bir hastalıktır.

Genelde Bebeklik döneminde daha çok görülen bu hastalık,sadece bebeklerde görülür gibi yanlış bir kanıya varılmıştır.Aslında her yaşta görülebilecek bir hastalıktır.

Aşısız tüm köpeklerde bu virüsle hastalanıp ölebilirler.Bu nedenle her zaman aşıları yapılmalıdır.

Hastalığın değişik formları vardır.

Mide ve bağırsak formu,

Solunum Formu,

Hard Pad Disease Formu,

Sinirsel form olarak görülen bu hastalık bu faklı formları tek tek başlayarak devamında birbirlerini izleyebilirler vey tek form yada iki form ard arda da görülebilmektir.

Peki Bu virüsün belirtileri nelerdir.buna bir göz atalım…

Yavrularda geçici yüksek ateş,Burun ve göz akıntısı,Öksürük,ishal,kusma,iştahsızlık,halsizlik,şiddetli zayıflama ile başlayan süreç teşhisi iyi konulmadığında basit bir hastalık izlenimi ile tedavi süreci karşı karşıya kalınırsa,içten içe DİSTEMPER ilerler ve son olarak sinir sitemi ile alakalı form başlar.Bu durumda büyük bir ihtimal sonuç ölümle neticelenir.

Dikkat Edilmesi Gereken Husular..

4 yaşından sonra aşısı olmayan bir köpek bu hastalığa yakanırsa sinirsel formla ilgili belirtiler gösterir . Felçler, arka ayaklarda koordinasyon bozuklukları, tikler, davranış bozuklukları (aşırı korku, ani tepkiler, dönmeler...), yürüyüş ve denge bozuklukları bunlar arasındadır.

Hastalık özellikle hava,nefes yoluyla bulaşır.Ayrıca hastalıklı hayvanın dışkı, kusmuk, göz-burum akıntısı gibi bulaşık maddeler veya direk temasla veya bulaşık eşya-malzemesiyle de çok rahat bulaştırılabilir.

Teşhis,

Hasta hayvanlar için özel kan testleri sonunda teşhis konur. Hastanın aşısız olması önemli bir ayıraçtır. Aşısız hayvanlar mutlak şüphelidir. Sağlıklı görünen hayvan bile Distemper taşıyıcısı olabilir, unutulmamalı, aşısız hayvan alırken dikkatli olunmalıdır. Çıplak elle muayene asla bu hastalığın kesin teşhisini sağlamaz!... Karma aşısı yapılan hayvan hemen akabinde hastalanmışsa vucutta virus zaten aşılamadan önce vardır demektir...Derhal müdahale edilmelidir.

Yavru köpekler aşılamalar bitmeden hiç bir şekilde dış ortamla veya başka köpeklerle temas ettirilmemeli, ya da el vb. araçlarla dışardan virus hayvana bulaştırılmamalıdır. Hijyen kurallarına mahakkak uyulmalıdır.

Nasıl Koruruz.

En iyi korunma aşılamadır. Hastalıktan korunmak için bebeklerde 21 gün arayla 2 doz aşılama şarttır. Tek bir aşı uygulaması sadece yüzde 60-70 koruma oranında kalır.Bu da hastalanmasını engelleyemez. Bir yaşından büyük hayvanlarda ise, yılda tek doz olarak
sadece sağlıklı hayvana aşı uygulaması yapılır.

Hastaliğin özellikle belirtisiz seyrettiği bir kuluçka dönemi vardır. Yani virus vucuda girdikten ancak 14-20 gün sonra hastalık belirtisi başlar!

Uzun Ve Sağlıklı Ömürler Dileriz.

www.acilpetmama.com

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.