Kedilerin Kısırlaştırılması

11-08-2020 16:52
Kedilerin Kısırlaştırılması
Kediler yaklaşık dört aylıktan itibaren cinsel olgunluğa ulaşırlar ve böylelikle yavru kedileri kendileri üretebilir ve yetiştirebilirler. Kedi sahibi birçok insan kedilerinin üremelerini istemezler çünkü ev ortamında birden fazla kedi bakımı oldukça zordur.  Kedilerin kısırlaştırılması, erkek kedilerde testislerinin, dişi kedilerde ise ana rahminin alınmasıyla gerçekleştirilir. Kısırlaştırma işlemi sadece istenmeyen hamileliklerin meydana gelmesini engellemenin yanında ayrıca istenmeyen cinsel davranışların önüne geçmeyi ve belirli hastalıkların da azaltmayı sağlar. 

Dişi Kedilerin Kısırlaştırılmasının Nedenleri 

Nüfus Kontrolü
Dişi kedilerin üreyebilme yetilerini kazanmadan önce kısırlaştırılması oldukça önemli bir işlemdir. Bu Irka, yıl içinde doğduğu zamana ve bireysel gelişime bağlı olarak çok hızlı gerçekleşir. İlk sezon genellikle altı ay içerisinde gerçekleşir ancak daha da erken olabilir. Dişi kediler bir yılda üç yavruya kadar çıkabilirler. 

Saldırganlık Kontrolü
Dişi kediler eğer hamile değillerse yılın cinsel olarak aktif zamanlarında yaklaşık her üç haftada bir düzenli olarak erkek kedilere karşı açık olurlar. Belirli bir alanda erkek ve dişi kedilere sahip olmak kavga ve mama problemleriyle birlikte erkek kediler dişi kediler tarafından cinsel olarak da cezbedilecektir. 

Sağlık Problemleri 
Kısırlaştırılmamış dişi kedilerin yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde meme tümörleri ile birlikte rahim enfeksiyonundan da muzdarip olmaları olasılığı yüksektir. Bulaşıcı hastalıkları olan dişi kediler bunları yavrularına da aktarabilirler. 

Yaban Hayatı Sorunları
Yavru kedileri olan kediler daha aktif bir şekilde avlanırlar ve eğer beslenemiyorlarsa yavrularını beslemek için daha fazla yaban hayatına adapte olacaklardır. 

Erkek Kedilerin Kısırlaştırılmasının Nedenleri 

Saldırganlık Kontrolü
Kısırlaştırılmamış erkek kedilerin geniş bir alanda başıboş dolaşma olasılığı yüksektir, bölgelerini çok keskin bir sprey ile işaretler ve gürültü rahatsızlığı ile savaşma olasılıkları çok daha yüksektir.

Evcil Hayvan Sorunları
Kısırlaştırılmamış erkek kediler evden uzaklaşmak isterler ve geri dönmeyebilirler. Ayrıca evin içerisinde pis bir koku yayabilir ve sahiplerine karşı da saldırgan olabilirler. Bu nedenle bu tarz sorunların önlenmesi için erkek kedilerin erken kısırlaştırılması arzu edilir. Çoğu insan kısırlaştırılmamış erkek bir kedi ile asla yaşamak istemez.

Nüfus Kontrolü 
Pek çok dişi kediye hamile bırakmak için yalnızca bir erkek kedi yeterlidir. Bu nedenle dişi bir kediyi kısırlaştırmakla erkek kediyi kısırlaştırmak arasında ciddi bir fark vardır. 

Dişi Kedilerin Kısırlaştırılması
Geçmiş zamanlarda, tüm dişi kedilerin bir yavru kediye sahip olmasına izin verilmesi önerilmişti. Ancak bu tamamen gereksizdir ve kediye hiçbir faydası yoktur. Bu nedenle, cinsel olgunluğa ulaşmadan önce bir dişinin kısırlaştırılması tercih edilir. Cinsel olgunluğa ulaşıldığında, kedi 'çağırmaya' başlayacaktır. Cinsel aktivite döngüleri tipik olarak her iki ila üç haftada bir meydana gelir ve bir kedi 'çağırmaya-aranmaya' başladığında bu çok gürültülü bir olay olabilir. Bazı ilaçlar cinsel döngüyü bastırmak için kullanılabilir, ancak bunlardan bazıları kedilerde oldukça önemli yan etkiler riski taşır ve uzun süreli kullanım için önerilmez. Dişi yavru kedinizden üremeyecekseniz, kısırlaştırılması cinsel davranışları, planlanmamış gebelik olasılığını ve daha sonraki yaşamda genital sistemle ilişkili hastalık riskini ortadan kaldıracaktır.

Kısırlaştırma operasyonu, genel anestezinin uygulanmasını ve kedinin yan ya da göbeğine yapılan bir kesi ile yumurtalıkların ve uterusun cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Kesi yerindeki tüyün ameliyattan önce tıraş edilmesi gerekecek ve veterineriniz anesteziden önceki akşam yiyecekleri kesmenizi isteyecektir. Genellikle yavru kediniz aynı gün eve dönebilir ve cilt dikişleri genellikle 7 ila 10 gün sonra alınır.

Erkek Kedilerin Kısırlaştırılması 
Bir erkeği kısırlaştırmak, istenmeyen gebelikleri önlemek için bir dişiyi kısırlaştırmak kadar önemlidir. Dahası, erkek kedilerin tamamı dolaşma, diğer erkeklere karşı saldırgan olma, kavga etme ve idrar sıkarak bölgelerini işaretleme (genellikle içeride!) Gibi güçlü bir eğilime sahiptir. Saldırgan davranış, kısırlaştırılmamış bir erkeği, her ikisi de kedi ısırıkları yoluyla bulaşan kedide bağışıklık yetmezliği virüsü (kedi 'AIDS') ve kedi lösemi virüsü gibi ciddi bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya bırakır.
 
Kısırlaştırma, her iki testisin de genel anestezi altında skrotuma küçük bir kesiden çıkarılmasını içerir. Kısırlaştırma operasyonunda olduğu gibi, olası anestezik komplikasyonları en aza indirmek için bir önceki akşamdan kalan yiyeceklerin kesilmesi gerekecektir ve yavru kedi genellikle aynı gün eve gidebilir. Genellikle, bir kastrasyon için cilt kesileri o kadar küçüktür ki dikiş atılmasına gerek yoktur.

Ameliyat Sonrası Bakım 
Kediler genellikle kısırlaştırma operasyonundan oldukça hızlı bir şekilde iyileşirler. Birkaç saat biraz uykulu olabilirler, ancak ertesi gün genellikle yeniden çok canlı olurlar. İç yaralarının iyileşmesine biraz zaman tanımak için yavru kedinizi bir veya iki gün oldukça sessiz tutmaya çalışmak mantıklıdır. Bununla birlikte, yavru kediniz alışılmadık derecede sessiz veya donuk görünüyorsa, veterinerinize başvurmalısınız. Ayrıca, yavru kediniz cilt dikişlerinde aşırı derecede yalamaya veya kaşımaya başlarsa, yaraya herhangi bir zarar gelmesini önlemek için bir pansuman veya özel bir yaka almak için veterinerinize başvurun.
Bir kedi kısırlaştırıldıktan sonra aşırı kilolu olma eğiliminin daha güçlü olduğunu unutmamak önemlidir. Bu nedenle, kediniz çok fazla kilo almaya başlarsa, sağladığınız mama miktarını ayarlamanız gerekebilir.

Kısırlaştırma Yaşı 
Geleneksel olarak erkek ve dişi kediler genellikle altı aylıkken kısırlaştırılır, ancak bu birçok kedinin cinsel olgunluğa erişmesinden sonra gerçekleşir ve herhangi bir bilimsel mantığa dayanmaz. Sosyal, sağlık ve nüfus kontrolü nedenleriyle, kısırlaştırmanın rutin olarak yaklaşık 4 aylıkken yapılması önerilmektedir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.