Kedilerde Herpes Virüsü Belirtileri ve Tedavileri

22-02-2021 13:12
Kedilerde Herpes Virüsü Belirtileri ve Tedavileri

KEDİ HERPES VİRÜSÜ BELİRTİLERİ VE TEDAVİLERİ

Hapşırma, ağız-burun tıkanıklığı ve göz akıntısı;

Kedi viral rinopnömoniti (FVR), rinotrakeit virüsü ve kedi herpesvirüsü tip 1 (FHV-1) olarak da bilinen kedi herpes ve kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının en yaygın nedenlerinden biri olabilir. Pek çok kedi hayatının en az bir döneminde bu virüse maruz kalır.


Kedi Herpes Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

  • Hapşırma "Atakları"
  • Burun ve gözlerden akıntı
  • Konjunktivit veya pembe göz (göz kapağının iltihabı)
  • Gözlerin içindeki ve çevresindeki lezyonlar
  • Göz ülserleri
  • Tıkanıklık
  • Ateş
  • Depresyon
  • İştah kaybı
  • Salya akıntısı
  • Letarji

Virüs tarafından Bağışıklılık sistemi zayıflatılan kedilerde ikinci enfeksiyonlar geliştirebilir.


Nasıl Bulaşır?

Bir kedi, virüs parçacıklarıyla doğrudan temas yoluyla bu virüsle enfekte olur.Virüs tükürükte ve enfekte olmuş bir kedinin gözlerinden ve burnundan akıntıyla yayılır.Bu nedenle, enfekte bir kedi ile doğrudan temas ettiğinde veya viral partiküllerle kontamine olmuş cansız nesnelerle (örn. Giysi, yiyecek ve su tabakları, mobilya) temas ettiğinde enfeksiyon meydana gelir.

 

Herpes ile enfekte olan bazı kediler gizli taşıyıcılardır.Hiçbir zaman belirti göstermeyecek olsalar bile, virüsü yine de diğer kedilere geçirebilirler.Stres, bu taşıyıcıların, birkaç gün sonra kendiliğinden hafif semptomlar göstererek virüsün ortaya çıkmasına neden olabilir.


Hangi Kediler Herpes Virüsüne Eğilimli?

Tüm yaşlardaki ve ırktaki kediler, kedi Herpes virüsüne karşı hassastır.Bununla birlikte, kalabalık veya stresli koşullarda veya zayıf bağışıklık sistemine sahip kedilerde, tıpkı kedi yavruları, Persler ve diğer düz yüzlü türlerde olduğu gibi, genellikle daha şiddetli semptomlar görülür.


Kedilerden İnsanlara veya Köpeklere Herpes bulaşır mı?

Hayır. İnsanlar ve köpekler, kedi virüsüne yakalanma riski altında değildir ve kediler, insanların taşıdığı virüs türlerini yakalayamaz.


Kedilerde Herpes Teşhisi Ve Tedavi süreci..

Teşhis zor olabilir ve genellikle semptomların, sağlık geçmişinin ve laboratuar testlerinin kombinasyonuna dayanır.

 

Enfekte olduktan sonra, kedilerin çoğu virüsten kurtulmaz.Ancak semptomlar tedavi edilebilir. Veteriner hekimler, semptomları hafifletmek için oral antibiyotikler veya antiviral ilaçlar reçete edebilir ve konjunktivit veya diğer göz tahrişleri için damlalar veya kremler kullanılabilir.İlaç tedavisi, iyi beslenme ve şefkatli sevgi dolu bakım ile çoğu kedi başarılı bir şekilde iyileşir.

Lütfen unutmayın, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren herhangi bir kedi veteriner gözetimi altında olmalıdır. Bir veteriner hekim tarafından yapılacak kısa bir muayene, kedinizin ilaç gerektirip gerektirmediğini, ateşi olup olmadığını veya susuz olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır. Bir kedi sadece hapşırıyorsa, ancak başka türlü normal davranıyorsa, muhtemelen herhangi bir tedaviye gerek olmayacaktır.Bununla birlikte, bir kedi burun akıntısı, iştahsızlık veya başka semptomlar göstermeye başlarsa, ikincil bir bakteriyel enfeksiyonun kanıtı vardır ve antibiyotik gerekli olabilir.

Lütfen veterinerinizle görüşmedikçe kedinize herhangi bir ilaç vermeyin.

 

 

FVR'nin neden olduğu komplikasyonsuz bir enfeksiyonu olan kediler genellikle semptomatik olarak tedavi edilir. Tedavi, kedinizin gösterdiği spesifik klinik belirti ve problemlere göre belirlenecektir.

Gözleri içeren enfeksiyon topikal göz ilaçları ile tedavi edilebilir.Gözlerde kalıcı hasarı önlemek için kornea ülserlerini agresif bir şekilde tedavi etmek son derece önemlidir.Tekrarlayan FVR konjunktivit enfeksiyonları olan kediler genellikle antiviral oftalmik damlalarla veya famciclovir (marka adı Famvir®)gibi oral anti-viral ilaçlarla tedavi gerektirir. Bazı kediler, hastalığın şiddetini azaltmanın yanı sıra enfeksiyonun yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilecek bir amino asit olan L-lizin takviyesine yanıt verebilir.Veteriner hekiminiz belirli bir doz önerebilir.

Antibiyotikler, özellikle yavru kedilerde, ikincil bakteriyel enfeksiyonların hastalığı komplike hale getirmesini önlemek için sıklıkla reçete edilir. Yaygın olarak kullanılan antibiyotikler doksisiklin, azitromisin ve klavamokstur.

FortiFlora® adlı bir probiyotiğin hastalık süresini azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Poliprenil immünostimülan (PI) adı verilen yeni bir tedavi, virüsle savaşmaya yardımcı olmak için kedinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini iddia ediyor ve erken çalışmalar, tedavi edilen kedilerde daha az hastalık olduğunu gösteriyor.

Üst solunum yolu tıkanıklığı olan kediler, günde birkaç kez 10-15 dakika buharlı bir banyoya götürülmek gibi artan çevresel nemlendirmeden faydalanabilir. Deşarjlardan kaynaklanan tahrişi en aza indirmek için, kedinin yüzünden veya gözlerinden nemli bir mendille silmek genellikle yararlıdır. Solunum yolu enfeksiyonu olan kedilerin koku alma duyusu azalacağından, genellikle iştahları azalır - çok lezzetli ve güçlü kokulu bir konserve yiyecekle beslenmek iştahlarını iyileştirebilir. Bazı durumlarda, iştah açıcı reçete edilebilir.

Bir kedi susuz kalmışsa, depresifse veya ciddi bir hastalığı varsa, veteriner hekiminiz intravenöz sıvılar ve diğer destekleyici tedaviler dahil olmak üzere daha yoğun tedavi için hastaneye yatmayı önerecektir.

kaynak: (vcahospitals.com/know-your-pet/feline-herpesvirus-infection-or-feline-viral-rhinotracheitis )

Herpes virüsü stresle yeniden aktif hale geldiğinden, düşük veya stressiz bir ortam tetiklemeyi engellemeye yardımcı olur. Kediniz, yeni ziyaretçiler, hareket veya yüksek sesler gibi ani bir ortam değişikliği, günlük rutinindeki veya günlük rutininizdeki ani değişiklikler nedeniyle stres altına girebilir. Kediniz için sakin bir ortam yaratmak için ona temiz yatak takımı sağlayın ve doğal ışığa ve saklanma yerlerine erişim sağlayın.


Enfekte Kedimin Daha İyi Hissetmesine Nasıl Yardımcı Olabilirim?

  • Gözlerini sık sık temizleyin (akıntı kuruyarak sert, rahatsız edici bir kabuk oluşturabilir).
  • Kedinin ortamındaki bir nemlendirici veya buharlı bir banyoda geçirdiğiniz zaman tıkanıklığa yardımcı olabilir.
  • Kediniz için sakin ve huzurlu bir yuva yaratın.
  • Kedinizin düzenli olarak su içtiğinden ve mamasını yediğinden emin olun.
Semptom gösteren yeni kediler, evdeki sağlıklı kedilerden ayrı tutulmalıdır. Yiyecek ve su kaplarını temiz tutun ve kedinizin gözlerini ve burnunu düzenli olarak silin, çünkü tıkalı burun yolları yemeyi bırakmasına ve ilerleyen zamanda iştahsızlığa neden olabilir.Bazı kediler destekleyici beslenmeye ihtiyaç duyabilir.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.